Leivinuuni, takka, palomuuri ja piippu

Taloon oli alunperin suunniteltu sydämeksi varaavaa takkaa. Sitten mieli muuttui niin, että haluttiin leivinuuni lämmitystä, ruoanlaittoa ja mahdollisia savitöitä varten sekä avotakka. Tilaa oli rajoitetusti niin, että kysymyksen tuli vain yksihorminen piippu. Ajateltiin, ettei olisi tarvetta polttaa uunia ja takkaa samaan aikaan.

Muuraria on vaikea saada. Töitä on ammattimiehillä liikaa ja tämä kohde on syrjässä. Syksyllä 2005 saatiin jo paikalle yksi muurari, mutta hän ei tehnyt edes tarjousta. Kesällä 2006 saatiin naapurilta vihje hyvästä muurarista, mutta tällä oli seitsemän urakkaa kesken ja saman verran jonossa. Urakasta saatiin kuitenkin sovittua siten, että työtä tehtäisiin vaihe kerrallaan. Työ eteni siis hitaasti kuten kaikki muukin tässä hankkeessa: alkoi syyskuussa ja lämmitykseen päästiin tammikuussa 2007. Onneksi alkutalvi oli lämpimin, mitä on mitattu!


Suurenna

Piipusta alettiin.


Suurenna


Suurenna

Kattotuolien väli sattui sopivasti kohdalle, mutta portaiden kanssa tuli ahdasta.


Suurenna

Ylätasannetta jouduttiin ottamaan vähän sisään. Koska piippu tuli osittain yläkerran oviaukon eteen, päätettiin tehdä pieni yläaula yläkerran oven eteen. Siitä voi sitten vaikka pitää puhetta vieraille: Kansalaiset, medborgare...


Suurenna

Uuniin tulee tiiliä ja muuta tavaraa 3000 kiloa. Palomuurin taakse tehdään suihkutila ja WC. Ei tarvitse palella!


Suurenna


Takka tehtiin uunin ja piipun kulmaan siten, että uunin ulostulo kiertää takan alaosan takaa piippuun. Tämä ja uunin toinen sivu varaa siis myös takkaa jonkin verran. Koska takka on kahdelta sivulta avonainen, täytyi riittävän vedon takia saada sen katto ja ulostulo mahdollisimman korkealle.


Suurenna


Takasta tuli jopa isompi ja näyttävämpi kuin uunista. Että ympyriäisiä kiviä sano... No, haluttiin vähän sellaista nuotion tunnelmaa.


Suurenna


Piippu, uuni ja takka painavat noin 7 tonnia ja hintaa tuli noin 6000 euroa. Onko se paljon vai vähän? Eihän se ole edes euroa per kilo. Mitä saa nykyään alle euron kilo?


Suurenna


Sekä takka, että uuni vetävät hyvin – piippu on 7 metriä korkea.Suurenna


Takaisin