Sisäportaat oli vaikea projekti

Valmiita portaita etsittiin kyllä rautakaupoista ja nettisivustoilta, mutta sopivia ei ollut saatavissa. Tiedossa oli, että portaiden teko on vaativaa. Tässä tapauksessa vaikeuskertoimia aiheutti kellarin luukku, seinän vieressä nopeasti vastaantuleva katto, portaiden alle jäävä tulevan kylpyhuoneen oviaukko ja ylhäällä kulkua haittaava tuleva savupiippu. Suunnittelutehtävä ratkaistiin määrittelemällä ensin nämä kohdat. Seinän viereen määriteltiin välitasanne sille korkeudelle, että rakentajan pituinen ihminen pystyy juuri seisomaan suorassa. Ylhäälle tulevan piipun eteen tehtiin toinen tasanne, joka toimii samalla viimeisenä portaana yläkertaan, jonka huonetilasta jouduttiin piipun paikan takia ottamaan pieni osa käyttöön jonkinlaiseksi pieneksi yläaulaksi. Sitten mitattiin kylpyhuoneen tulevan karmin nurkan kohdalle yksi porras. Askelman pituudeksi päätettiin 30 senttiä ja korkeudeksi enintään 20 senttiä.Tämän jälkeen laskettiin käytettävissä oleva tila ja päädyttiin välitasanteet mukaanlaskien 15 porrasaskelmaan, joiden 6 ensimmäisen eli kääntötasanteelle asti korkeus olisi 17 senttiä ja siitä eteenpäin loput askelmat 18 senttiä.

Ensin mitattiin ja tehtiin välitasanne ja kaide paikalleen.


Suurenna

Tässä kuvassa näkyy oikealla kylpyhuoneen oviaukko. Vuorivillapaketin alla on aukko kellariin. Lämmityslaitteen ja pallin välissä näkyy piipun anturaa.


Suurenna

Tässä alkutilanne välitasanteelta ylöspäin suoraan kohti tulevaa piippua. Kylpyhuoneen oviaukko näkyy nyt vasemmalla. Ahdasta on rakentaa portaita ja varsinkin niille tukirakenteita.


SuurennaSuurenna


Työ on tarkkaa ja hidasta. Muutama porras tulee päivässä.


Suurenna


Suurenna


Ylätasanne saavutettu.


Suurenna


Alkupää tehtiin viimeksi.


Suurenna


Lopuksi paneloitiin rumat rakenteet piiloon.


Suurenna


Suurenna


Suurenna


Valmista tuli vihdoin.


Suurenna


Takaisin