Olkipaaleja ja savea vuonna 2004


Keväällä 2004 tervattiin lattian alapuoliset puurakenteet: 50 metriä kannatinpalkistoa, 200 metriä lattiavasoja ja 900 metriä lattialautaa.


Suurenna

On muuten sellaiset kaasut talon alla, ettei rotat ja hiiret takuulla siellä viihdy.


Suurenna

Lattian alaosaosasta maanpitaan jäi 1,5 metriä, joten ilmaa pitäisi kyllä muuten riittää. Leivinuunia, taustapalomuuria, avotakkaa ja savupiippua varten jouduttiin betonivaluanturasta nostamaan pohjaa kevytsorabetoniharkoilla metrin verran. Kumpi on suorassa lattia vai muurinpohja? Tässä talossa ei ole mikään suorassa, mutta nyt saa kelvata.


Suurenna


Suurenna

Heinäkuussa tilattiin läheiseltä maatilalta kuormakaupalla olkipaaleja ja aloitettiin niiden sullominen seinätolppien väliin. Ensimmäisenä päivänä viiden työtunnin aikaansannos.


Suurenna

Paalit ovat juuri oikean kokoisia, mutta palkisto ja tukipuut hidastavat paalien latomista ja osa paaleista täytyy purkaa, aika pölyistä työtä.


Suurenna


Suurenna

Vähitellen tämäkin työ alkaa sujua nopeammin, seuraavana päivänä jo puolitoista seinää valmiina.


Suurenna


Suurenna

Ikkuna-aukot tehtiin tässä vaiheessa. Vielä ei mietitä sitä, miten ne aikanaan viimeistellään, mutta varmaan savilaastilla sileäksi.


Suurenna

Sitä mukaa, kun seinä rakentuu, alkaa työmaalla hämärtyä. Pressut on pidettävä ulkoseinien ja ikkunoiden suojana, koska kesällä 2004 satoi ainakin kesäloman aikana joka päivä. Kohta tarvitaan sisällä jo työvalaistusta.


Suurenna

Eteläpääty tuli täyteen ikkuna- oviaukkoja ja molempiin päätyihin yläkertaan tuli pari ikkunaa. Elokuussa kaikki noin 400 paali on saatu sullottua palkkien väliin.


Suurenna


Suurenna


Suurenna

Koska on menty jo elokuun puolelle ja kuivumisen takia savi tulisi saada seinään ennen syyskuuta todettiin, että nyt tuli taas kiire. Ulkopuolen seinää on rapattavana lähes 100 neliötä, joten käsipelillä se ei enää onnistuisi. Loimaalta löytyi alan ammattilaisia apuun, rappaus tehtiin kauharuiskulla. Saveen sekoitetaan hiekkaa, vettä ja pellavapäistärettä. Ensimmäiset ruudut saavat ensimmäisen kerroksensa kuraa.


Suurenna


Suurenna

Seitsemän päivän työn jälkeen on koko rakennus kertaalleen savettu ulkopuolelta. Nyt se alkaa jo vähän näyttääkin rakennukselta, mutta on kyllä vielä aika ruma kuratalo.


Suurenna


Suurenna


Suurenna

Ja tässä vaiheessa työmiehet lähtivät välillä Venäjälle muuraamaan jonkun uunia. Parin viikon tauon jälkeen työ jatkui ja muutamasta kohtaa työ tuli valmiiksi asti, mutta syyskuun puolivälissä oli selvää, että loppu saveaminen jää lisääntyvän kosteuden takia seuraavaan kesään.


Suurenna


Suurenna


Takaisin