Luomurakentaminen, vanhojen perinteiden arvostaminen


Luomurakentaminen tarkoittaa, että rakennetaan mahdollisimman läheltä rakennuspaikkaa saatavista materiaaleista ja vältetään saastuttavia ja hajoamattomia materiaaleja. Periaatteena on, että kun rakennus aikanaan jää pois käytöstä, sen jätteet hajoavat paikallaan luonnon kiertoon vahingoittamatta ympäristöään. Tarkempaa tietoa ja linkkejä eteenpäin löytyy esim. Luonnonmukaisen rakentamisen keskuksen sivuilta:

http://www.luomura.com/


Saksalaiset arvostavat vanhoja rakennusperinteitään. Siellä on ollut savirakentamista katkeamatta satojen tai paremminkin tuhansien vuosien ajan. Cloppenburgissa on museokylä, jossa esitellään vanhoja rakennuksia: http://www.museumsdorf.de/ Jos ei ihan samanlaisia, niin vastaavalla tavalla savesta ja puusta rakennettuja taloja on edelleen Saksassa myös asumiskäytössä.


Vesilahdessa Kivihovin tontillakin on kiveä, savea ja puuta. Naapuritalojen isännillä on olkipaaleja varastoissaan - näistä aineista päätettiin rakentaa talo ikivanhaan tapaan. Syksyllä 1999 soitettiin teknillisen korkeakoulun Luonnonmukaisen rakentamisen tutkimusyksikköön. Kontakti ja tapaaminen järjestyi arkkitehti Juha-Pekka Riuttamäen kanssa ja yhdessä suunniteltiin (Arkkitehtitoimisto Kolmas Iho) puuristikkorakenteiset varastorakennus ja päärakennus.
Takaisin