Kivijalkaa tehtiin puolitoista vuotta


Kevättalvella 2001 kävi taas kaivuri ja kaivoi päärakennukselle montun tontin korkeammalle kohdalle. Alkoi kivien ja hiekan siirtely käsipelillä. Perustuksen rakenteeksi piti tulla rossipohja, ympärysmuuri tehtäisiin luonnonkivestä latomalla. Alimmaksi tulisi betoniantura (130/20 cm) ja lopuksi kivikasan päälle vielä betonikaulus 55/20 cm. Anturamuotin rakentamiseen meni puuta 400 metriä ja harjaterästä 500 metriä, mutta lopputuloksena olikin aika tukevan oloinen antura.


Suurenna


Suurenna


Suurenna

Keväällä 2002 alkoi rossipohjan ympäryskivimuurin tekeminen, tässä ensimmäisen kiven asennus. Ei kannattanut jäädä pohtimaan, että kiveä pitää latoa yli 50 kuutiota.


Suurenna

Koska kivi painaa paljon, yritettiin kehitellä mitä kummallisempia nostureita.


Suurenna


Suurenna

Pääosin ne eivät toimineet. Työ tehtiinkin lähes pelkin käsivoimin, vain järeimmät kivet vivuttiin paikalleen pitkien parrujen ja köysien avulla.


Suurenna


Suurenna


Suurenna


Suurenna

Vähitellen haluttu lopputulos alkoi hahmottua.


Suurenna

Luomurakentajalta lähti tämän kesän aikana painosta kymmenen kiloa. Kivien nostelun jälkeen seuraava ongelma oli betonikauluksen valumuotin teko epämääräisen kivikasan päälle. Miten betonin saisi pysymään, niin ettei se valuisi kivien raoista pois. Vastaus on helppo: kaikki raot ontukittava, mutta sen toteutus ei ollut helppoa. Mutta lopulta betoniauto taas tuli, kura pysyi kuin pysyikin paikallaan ja kivijalka oli valmis.


Suurenna


Suurenna


Suurenna


Takaisin